loslaten

Welk verhaal draag jij nog steeds met je mee?

Je hebt vroeger iets (heftigs) meegemaakt en je vertelt dit aan vrijwel iedereen die je ontmoet. Of je hebt een bepaald beeld van jezelf wat je maar niet kunt loslaten ook al is dat beeld in werkelijkheid nu heel anders. Hoe komt dat toch dat we zo graag afstand willen doen van dat verhaal maar er ondertussen zelf alles aan doen om het in stand te houden? En wat kun je doen als je hier nu echt afscheid van wil nemen?

Ontwikkeling van je zelfbeeld

Alle gebeurtenissen uit je verleden hebben je gemaakt tot de persoon die je nu bent. Op zich niets mis mee behalve als je in die gebeurtenissen blijft hangen en het je stagneert. Gedurende je leven verzamel je overtuigingen, dingen die je over jezelf en de wereld om je heen denkt. Deze kunnen zowel positief als negatief zijn. Het beïnvloed je gedrag en de keuzes die je maakt zonder dat je je hier altijd van bewust bent. Je hebt bijvoorbeeld de overtuiging dat mensen jou alleen leuk vinden als je je altijd behulpzaam opstelt. Hierdoor heb je moeite met voor jezelf kiezen, je bent immers bang dat er dan niemand meer naar je omkijkt.

Overtuigingen kunnen al tijdens je jeugd zijn ontstaan door de dingen die je thuis zag en tegen je gezegd werden. Zoals: je mag alleen op de bank liggen als je ziek bent. Dit neem je onbewust mee naar je volwassen leven. Dit was namelijk je eerste voorbeeld en referentiekader. Iedereen heeft overtuigingen en je hoeft hier niet per se last van te hebben maar als je vastloopt in je leven heeft dit hier wel vaak mee te maken.

De vraag is: welke overtuigingen vormen en beïnvloeden nu jouw zelfbeeld? En welke bijdrage lever je zelf waardoor dit in stand blijft? Kortom, welk verhaal blijf je keer op keer tegen jezelf en/of tegen anderen vertellen? En wat levert het op? Wat zorgt ervoor dat je er nog geen afstand van kunt doen?

Ontwikkeling door gebeurtenissen

Je hebt in het verleden slechte ervaringen gehad met mannen en nu heb je in je hoofd vastgezet dat alle mannen klootzakken zijn. Je bent een bedrijf gestart wat niet succesvol werd. Nu denk je dat alles wat je opstart per definitie zal mislukken. Of je hebt een keer een coachtraject gevolgd wat je niet zoveel heeft opgeleverd en nu denk je dat alle coaches kwakzalvers zijn 😉 Dit zijn een paar voorbeelden maar je weet vast wel welke gebeurtenissen bij jou een verhaal gevormd hebben. Dit neem je mee in toekomstige situaties waardoor elke gebeurtenis al gekleurd wordt door ervaringen uit je verleden. Soms kan dit van pas komen maar soms zorgt het er ook voor dat je in diezelfde negatieve vicieuze cirkel blijft ronddwalen. En bijvoorbeeld die ene leuke man al bij voorbaat geen kans geeft.

Wordt je eens bewust van jouw verhalen. En beslis dan of je dit wil blijven geloven. Mocht het antwoord ja zijn dan kies je voor veiligheid en misschien zelfs voor bevestiging. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je negatief over iets denkt dit zal aantrekken en zelfs in alles bevestigd zal zien.

Door je open te stellen geef je jezelf ook de kans om succeservaringen op te doen en je verhaal te herschrijven.

Maar hoe dan?

Het begint bij bewustwording. Waar loop jij telkens tegenaan en wat zijn je gedachten hierover? Daarna volgt inzicht. Door bewust te kijken in welke situaties je stagneert en wat je gedachte- en gedragspatroon is krijg je inzicht en ga je verbanden zien met het verhaal wat je voortdurend aan jezelf vertelt.

Vervolgens neem je een beslissing: wil ik zo doorgaan of ben ik klaar om afscheid te nemen. Beslissen is een krachtig middel om iets te veranderen. En dan nu het meest uitdagende: je inzichten en hoe je het anders zou willen in de praktijk brengen. Niet wéér dat ene verhaal aan de persoon vertellen die tegenover je zit. Je hoeft niet te liegen maar je mag je wel alvast gedragen alsof datgene wat je anders wil al zo is.

Ervaar nu hoe het voelt om je anders op te stellen. Wat zijn je gedachten? Wat doet het met je humeur? En welke invloed heeft het op je gedrag en de keuzes die je maakt? Blijf vervolgens oefenen. Af en toe een terugval hoort bij het oefenen van nieuw gedrag en het ontwikkelen van nieuwe overtuigingen. Blijf positief! En wees je er bewust van dat je omgeving ook moet wennen aan je nieuwe gedrag en in eerste instantie misschien niet zal staan te juichen. Vat dit niet op als belediging of afwijzing. Voor hen is het een beetje hetzelfde als voor jou. Zij moeten ook een stukje veiligheid opgeven. Uiteindelijk zal je een inspiratie zijn!

Lukt het je niet om je verhalen los te laten en nieuw gedrag te ontwikkelen? Mail naar lizzy@lizzismore.com en met slechts een paar coachgesprekken help ik je stap voor stap verder.

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )