Alles wat je nodig hebt zit in je maar wat als je dit even niet zo voelt?

Alles wat je nodig hebt zit in je. Oh ja? Waarom voelt het dan niet zo?!

Alles wat je nodig hebt zit in je, roep ik vaak. Maar hoe kan het dan toch dat je het soms even niet voelt? Of het ineens totaal kwijt lijkt te zijn? Ik geef je de oorzaken én tips.

Angst

Je kwaliteiten, talenten, positieve gedachten en zelfvertrouwen kunnen geblokkeerd worden door angst. Angst om te falen, angst om te moeten presteren, angst om niet goed genoeg te zijn en ga zo maar door. Alle vormen van angst leveren negatieve gedachten op en maken onzeker. Door angst kun je de neiging krijgen om in je schulp te kruipen. Je kan passief worden en zelfs datgene waar je eigenlijk heel goed in bent gaan vermijden. Je hoofd raakt overvol met angst waardoor er nauwelijks nog ruimte is voor andere, positievere, gedachten. Logisch dus dat je niet meer kan bedenken, laat staan voelen, waar je goed in bent. Herkenbaar? Goed zo!

Bewustwording en jezelf betrappen op het moment dat angst je dreigt te blokkeren is de eerste stap naar verandering. Druk de angst niet weg. Hoe meer jij doet alsof de angst er niet is, hoe harder en op hoe meer manieren de angst zich aan je opdringt. Laat het er dus maar even zijn. Erken dat het er is maar voorkom dat je er in verdrinkt. Angst is slechts een onderdeel van jou en bovendien heel menselijk en nuttig. Veroordeel het dus niet. Laat het toe maar voorkom dat je je handelen en keuzes baseert op angst. Wanneer je dit namelijk doet houdt je de angst onbewust zelf in stand. Hoor de angst aan en vraag je dan af: Als de angst niet zou bestaan wat zou ik dan nu doen? En welke tip zou ik mee kunnen nemen uit de angst die ik nu ervaar? Bedenk vervolgens een eerste kleine stap die je kunt zetten richting je doel. Door kleine stapjes te nemen blijf je in beweging en omzeil je je angst.

Oordelen, meningen, adviezen en verwachtingen van buitenaf

Niemand is hier compleet ongevoelig voor en dat is maar goed ook! Je omgeving heeft vaak het beste met je voor en kan voor heel nuttige tips zorgen. Sluit je er dus niet volledig voor af. Maar pas ook op dat niet het tegenovergestelde gebeurt. Te veel waarde hechten aan de meningen en goed bedoelde adviezen van de buitenwereld kunnen ervoor zorgen dat je het contact met jezelf een beetje kwijtraakt. Wat wil en vind je nu eigenlijk zelf?

Het kan helpen om je bewust te zijn van het feit dat meningen en adviezen van anderen vaak een projectie zijn van henzelf. Met andere woorden: het zegt vaak meer over hen dan over jou. Laat je dus niet tegenhouden als iemand tegen je zegt dat je het niet kan, dat het een groot risico is, dat het niet het juiste moment is of dat het echt niks voor jou is. Dit is allemaal projectie of een conclusie gebaseerd op hoe zij jou op dit moment kennen en ervaren. Maar de vraag is of jij op dit moment wel al je capaciteiten laat zien? Je ontwikkelt en daar horen juist het maken van nieuwe stappen en keuzes bij! Dat is voor je omgeving soms ook best lastig of spannend. Realiseer je dat dit meespeelt wanneer zij hun mening geven. Neem het met je mee maar laat het niet je zelfvertrouwen of daadkracht afnemen. Vragen als: wat is van jou en wat is van de ander? Wat wilde ik voordat ik mijn omgeving hierover sprak? En wil ik voldoen aan mijn verwachtingen of de verwachtingen van de buitenwereld? Kunnen je helpen om te vertrouwen en te blijven geloven in je eigen kunnen.

Teleurstellingen

Je was altijd wel redelijk overtuigd van jezelf en je eigen kunnen totdat een aantal teleurstellingen roet in het eten gooide. Inmiddels ben je een beetje uit het veld geslagen en je zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Wederom heel menselijk! En daar mag je gerust even heel hard van balen of er verdrietig en gefrustreerd over zijn. Dit geeft alleen maar aan hoe graag je het wilt! We krijgen allemaal te maken met teleurstellingen in het leven. Realiseer je dat hoe meer je onderneemt, hoe meer kansen je aangrijpt en hoe meer nieuwe dingen je uitprobeert hoe groter de kans op meer teleurstellingen is. Kortom, misschien een dooddoener, maar hoe vaker je te maken krijgt met teleurstellingen hoe groter de kans op succeservaringen. Het is namelijk een teken dat je veel onderneemt! Als je als buitenstaander naar anderen kijkt kan het soms lijken alsof zij geen of maar heel weinig teleurstellingen te verduren krijgen. Dit is niet zo. Alleen zijn we, over het algemeen, nu eenmaal niet zo trots op onze teleurstellingen dus we zullen ze zelden publiekelijk delen. Dit doe jij waarschijnlijk ook niet, toch?

Zie teleurstellingen, hoe lastig dit soms ook is, als de weg om dichterbij succeservaringen te komen. Maak teleurstellingen niet te persoonlijk. Iets is anders gegaan dan verwacht dat betekent niet dat jij mislukt bent. Koppel het los van jou als persoon. Het was misschien een actie van jou maar dit definieert niet je hele persoonlijkheid. Dit kan helpen om het minder heftig te maken en weer wat gemakkelijker los te laten. Zie een teleurstelling ook niet direct als een teken of bevestiging dat je het niet kan. Het is nu niet gelukt. Misschien was het niet het juiste moment, de juiste plek of met de juiste mensen. Neem de dingen mee waar je iets van kunt leren en ga weer vol frisse moed verder. Vertrouw maar op het leven.

Heb je dit al 10.000 keer gedaan maar heb je desondanks het idee dat niets lukt? Vraag je dan eens af of dit nog wel écht hetgeen is wat je zo graag wilt. In de loop van de tijd kun je een tunnelvisie ontwikkelen. Je wilde dit ooit dus je blijft er voor gaan. Zonder je ook maar een seconde af te vragen of dit echt nog is waar je voor wilt gaan. Las dus regelmatig een evaluatiemomentje in maar doe dit niet nét na een teleurstelling want dan ben je nog niet in staat om helder en vanaf een afstandje naar jezelf te kijken.

Stress, vermoeidheid en lichamelijke kwaaltjes

Je bent moe, voelt je gestrest, hebt last van lichamelijke kwaaltjes of misschien heb je wel last van al deze punten. Kortom, je zit jezelf in de weg en hebt het idee dat je geleefd wordt. Je handelt al een langere tijd op de automatische piloot en tijd om eens rustig over dingen na te denken ervaar je niet. Niet zo gek dan dat je even niet voelt wat je kwaliteiten zijn en hoe je die kunt inzetten.

Stress, vermoeidheid of lichamelijk ongemak kunnen je volledig in beslag nemen en je zelfs het plezier in je leven ontnemen. Voor een korte tijd kan dit niet zoveel kwaad maar als dit langer blijft aanhouden kun je bijvoorbeeld burn-out raken. Herkenbaar? Doe er alsjeblieft iets aan! (H)erken dat dit speelt en deel het met iemand uit je omgeving of praat met een professional. Erkennen is de eerste stap om het ook daadwerkelijk te doorbreken. Welke kleine dingen zou je kunnen veranderen zodat je iets meer ruimte voor jezelf krijgt? Las gedurende de dag vaker korte pauzemomentjes in die je echt volledig voor jezelf gebruikt. Doe in deze tijd iets dat je ontspant, waar je blij van wordt en wat niet per se een doel heeft. Hierdoor kan geleidelijk wat meer rust en ruimte in je hoofd ontstaan waardoor je weer ervaart waar je plezier aan beleefd, waar je talenten liggen en hoe je die kunt inzetten.

Mis je echt het vertrouwen in jezelf en zijn tips niet meer genoeg om je weer goed te voelen? Een paar coachgesprekken kunnen je zelfvertrouwen en daadkracht weer versterken. Mail naar lizzy@lizzismore.com voor het maken van een afspraak.

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )