passie

Maar wat is nu écht je passie?

Maar wat is nu écht je passie? Een vraag die mij vorige week nog gesteld werd. En waarop ik haar een stellig antwoord schuldig moest blijven. Tegenwoordig lijken we allemaal een passie te moeten hebben en als dat niet zo is moet je er in ieder geval heel hard naar op zoek zijn. Maar wat nou als je helemaal geen eenduidig antwoord kan geven op die vraag? Of totaal de drang niet voelt om koortsachtig op zoek te gaan naar dat ene ding waar je hart sneller van gaat kloppen? Vandaag geef ik je mijn blik op een passie hebben.

Je passie hoeft niet maar één ding te zijn

Veel mensen hebben bij passie de associatie met één ding. Eén ding waar je helemaal voor gaat en waar je al je voldoening en energie uit haalt. Dit hoeft, naar mijn mening, niet zo te zijn. Je kunt op meerdere gebieden passies ontwikkelen. Dus vraag je gewoon af waar je blij van wordt. Wat geeft je energie? Op welke momenten ben je helemaal in je element? Hang hier vervolgens geen oordeel aan. Stel geen voorwaarden zoals: ik moet er één kiezen en hier vol voor gaan! Kijk simpelweg naar waar jij gelukkig van wordt en ga dit meer doen.

Je passie volgt jou!

Als je regelmatig gevraagd wordt wat je passie is of de mensen om je heen zijn erg bezig met dit onderwerp, dan ga je er vanzelf ook over nadenken. En juist hier lopen veel mensen vast. Nadenken over je passie. Ik denk niet dat je je passie piekerend op de bank ontdekt. Euhm dat weet ik eigenlijk wel zeker. Maar hoe dan wel? Door te doen! Ga dingen ondernemen en ervaren in plaats van afwachten. Gaandeweg ontdek je vanzelf waar je blij van wordt. Echt! Je volgt namelijk niet je passie maar je passie volgt jou. Door in beweging te blijven komt er vanzelf iets op je pad dat klopt. En denk nu niet dat verschillende dingen ontdekken en ervaren verspilde tijd is. Het is allemaal voorbereiding op weg naar je passie. Een betere voorbereiding dan piekeren op de bank, toch?

Je passie kan veranderen

Het kan zijn dat je echt overtuigd van je passie was en hier misschien ook iets mee doet. Maar ineens voel je het niet meer. Je blijft het desondanks doen omdat je nu eenmaal hebt bedacht dat dit het is en je beschouwd de twijfel en ontevredenheid maar even als dipje. Maar misschien is het wel helemaal geen dipje. Passie is geen uitgestippeld plan maar een gevoel en gevoelens kunnen nu eenmaal veranderen. Mogelijk is dit bij jou het geval. Pin je er dus niet op vast. Wat je passie was of is hoeft het niet te blijven. Je bent een mens, je ontwikkelt en bij ontwikkeling hoort verandering. Zie het niet als iets slechts. Staar je niet blind op één ding. Zet jezelf niet vast maar geef jezelf de ruimte om verder te kijken. Wie weet wat voor leuks er om het hoekje op je staat te wachten.

Je passie hoeft niet over werk te gaan

Vaak wordt passie gekoppeld aan werk maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kunt een prima baan hebben waar je tevreden mee bent en ondertussen in je vrije tijd een passie ontwikkelen. Staar je dus niet te veel blind op het vinden van de “ideale” baan. Als jij blij bent met wat je doet is het goed. Een hobby of vrijwilligerswerk kan ook uitstekend je passie zijn. Je hoeft niet altijd van je passie je werk te maken.

Je hoeft het niet te weten

Ik denk niet dat je per se hoeft te weten wat je passie is ook al kan dit wel zo voelen. Zeker als mensen in je omgeving je hier regelmatig naar vragen kan je het gevoel hebben dat je een keuze moet maken of naarstig op zoek moet gaan. Laat je niet in de war brengen. De vraag zegt meer over de persoon die hem stelt. Mogelijk is die persoon wel heel erg op zoek. Of vindt die persoon het wel erg belangrijk om een passie te hebben. En mochten je ouders je regelmatig deze vraag stellen besef dan dat zij dit doen uit liefde voor jou. Zij willen dat je gelukkig bent en het naleven van je passie wordt hier nu eenmaal vaak mee in verbrand gebracht. Dus ga terug naar jezelf. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk?

Laat de druk om het NU te moeten weten los. Veel druk geeft stress en stress kan ervoor zorgen dat je met oogkleppen op gaat leven. Hierdoor mis je ervaringen en kansen die je wellicht dichter bij je passie kunnen brengen. Besef dus dat je het niet hoeft te weten en al zeker niet voor een bepaalde tijd. Leg jezelf niet zoveel druk op zodat je vrijer bent om te ervaren en oog hebt voor de kansen die op je pad komen.

Realiseer je dat het vinden van je passie geen einddoel of zaligmakend is. Zie het niet als voorwaarde van geluk. Want, je hebt hem vast vaker gehoord, geluk dien je ten alle tijden uit jezelf te halen of je nu een passie hebt of niet.

Loop je toch vast? Voel je je futloos, onrustig of ongelukkig? Een paar coachgesprekken kunnen dit gevoel al doorbreken. Mail naar lizzy@lizzismore.com voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )