burn-out

Je hoeft niet druk te zijn om een burn-out te krijgen

Een burn-out wordt vaak geassocieerd met veel werken en het altijd druk hebben maar daar hoef je niet per se burn-out van te raken. Andere stressfactoren en persoonlijkheidskenmerken spelen vaak een (grotere) rol. Welke dat zijn en hoe je hier beter mee om kunt gaan lees je hier.

Heel lang iets doen wat niet bij je past

Je doet eigenlijk al jarenlang iets wat niet goed bij je past. Dit kan werk zijn maar hierbij kun je ook denken aan in een relatie zitten waarvan je weet dat het je niet gelukkig maakt. Ergens weet je dit wel maar je doet er niets aan. Omdat je denkt dat je niet beter kunt krijgen, niet beter verdiend of omdat je gehecht bent aan een bepaalde vorm van zekerheid. Je weet nu tenminste waar je aan toe bent. Ondertussen blijft het voortdurend sluimerend aanwezig en dit is eigenlijk een soort sluipmoordenaar. Het gaat heel geleidelijk totdat je op een punt komt dat je het niet meer trekt en je afvraagt hoe het zover gekomen is. Dit zou dus een reden kunnen zijn. Ga eerlijk bij jezelf te raden. Is dit zo? En welke kleine eerste stap zou je kunnen nemen om dit te doorbreken? Ga dit doen. Het is niet egoïstisch om te kiezen voor je eigen geluk. Het is gezond en uiteindelijk kun je dan ook veel meer betekenen voor anderen. Maar hoe weet je dan wat wél bij je past? In deze video geef ik je een tip.

Altijd willen voldoen aan verwachtingen

Je bent zo bezig aan het willen voldoen van de verwachtingen die je denkt dat anderen van je hebben dat je aan jezelf voorbij gaat. De vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’ komt vrijwel nooit in je op of druk je angstvallig weer weg. De verwachtingen kunnen overigens ook van jezelf zijn. Misschien heb je de lat op elk gebied in je leven wel enorm hoog gelegd en ben je vooral aan het vechten tegen de eisen die je jezelf hebt opgelegd. Die eisen zijn zo hoog omdat je denkt dat dit zo hoort. Je iets wil bewijzen aan de buitenwereld en op de een of andere manier het “perfecte plaatje” wil uitstralen. De vraag is waarom en voor wie doe je dit eigenlijk? En is dat “perfecte plaatje” wat je in eerste instantie voor ogen had nu nog steeds echt wel wat je wil? Af een toe een evaluatiegesprek met jezelf kan je een hoop nieuwe inzichten opleveren. Meer tips? Bekijk deze video.

Constant aan je gevoel voorbij gaan

Je negeert je gevoel. Er wringt iets maar in plaats van ernaar te luisteren spreek je jezelf nog wat strenger toe. Niet aanstellen, niet zo zeiken en vooral gewoon doorgaan want dat doet iedereen toch? Maar jij bent niet iedereen en je hebt geen idee wat iedereen doet want dan vul je in door wat je aan de buitenkant denkt te zien. Je gevoel is er niet voor niets en heeft een functie. Ik zeg niet dat je een maand moet gaan liggen huilen in een hoekje maar wel dat het belangrijk is om gehoor te geven aan je gevoel. Als je dit niet doet komt er vroeg of laat een moment waarop je compleet instort en geen andere keus hebt dan alleen maar op de bank liggen.

Een perfectionist en/of controlfreak zijn

Alles in de hand willen houden en zelf willen doen zodat je zeker weet dat het perfect gaat. Natuurlijk, soms kun je dit best doen maar als dit je standaard is en je dit altijd doet put het je uit. Het is namelijk nooit perfect waardoor je constant grote en wat kleinere teleurstellingen te verwerken krijgt en je je telkens weer moet opladen. Accepteer dat niet alles perfect kan en realiseer dat de wereld gewoon doordraait als het eens wat minder is. Plaats het in perspectief: ‘Hoe belangrijk is dit nog als je er over een jaar op terugkijkt?’ En waar ben je nu eigenlijk écht bang voor? Op zoek naar tips hoe je beter kunt loslaten? Kijk dan deze video.

Gebrek aan assertiviteit

Je denkt heel veel maar spreekt je zelden uit. Mogelijk uit angst voor wat mensen dan van je vinden of denken. Hierdoor slik je heel veel ergernissen in: ‘Laat maar! Wat ik zeg doet er toch niet toe, voegt niets toe, is niet belangrijk’. Ondertussen zijn die gedachten en gevoelens er wel en kroppen zich op. Dit kost onwijs veel energie. Of misschien spreek je je wel uit maar durf je vervolgens geen grenzen aan te geven of ‘nee’ te zeggen. Hierdoor doe je steeds meer tegen je zin in of doe je simpelweg veel te veel maar durf je geen hulp te vragen. Kortom, je raakt steeds dieper in die vicieuze cirkel verstrikt. Realiseer je dat jouw bijdrage net zo waardevol is als die van ieder ander. Oefen met jezelf uitspreken door kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld in een vertrouwde omgeving of bij een iets minder beladen onderwerp. Zo doe je succeservaringen op en ontstaat langzaam het zelfvertrouwen om dit verder uit te bouwen.

Disbalans in energiegevers en energievreters

De balans tussen wat je energie geeft en wat je energie kost is zoek. Je to-do list met energievreters stapelt zich op terwijl leuke activiteiten die je energie geven steeds schaarser worden. Natuurlijk, iedereen heeft weleens zo een fase maar als dit te lang aan blijft houden raak je uitgeput. Pak je agenda erbij en zet achter elke activiteit die je energie geeft een + en activiteiten die energie vreten een – en maak nu letterlijk de balans op. Hoe staat het ervoor? Niet zo goed? Plan dan echt activiteiten die je energie geven in en plaats deze als urgent in je agenda. Want als je energiek bent ben je ook veel productiever. Wil je hier meer over weten? Kijk dan deze video.

Sterke negatieve overtuigingen

Je wordt geplaagd door een negatief zeurderig en meedogenloos stemmetje in je hoofd. Het stemmetje is altijd bij je en heeft echt werkelijk overal commentaar op. Vermoeiend! Al die negatieve overtuigingen die je belemmeren om te doen wat je het liefst zou willen doen. Iedereen heeft zo een stemmetje maar als het de overhand krijgt kan het je echt leegzuigen. Wees je eens bewust van hoe je tegen jezelf praat en welke functie dit heeft. Waarom haal je jezelf zo naar beneden? Word je er beter van? Levert het je wat positiefs op? Werkt het motiverend? Maakt het je positief en energiek? Waarschijnlijk is op elke vraag het antwoord ‘nee’. Natuurlijk, we zijn allemaal maar gewoon mensen en dat stemmetje is er nu eenmaal maar jij bepaald of dat stemmetje de hoofdrol of een bijrol krijgt. In deze video zie je hier meer over.

Privéproblemen / Verlies van zekerheid

Relatieproblemen, geldstress, onverwacht verlies (van baan of van mensen), ziekte, etc. Het kan allemaal bijdragen aan stress. Iedereen maakt privé dingen mee die stress opleveren maar als één of meerdere van bovenstaande factoren al aanwezig zijn kan zo een gebeurtenis net de welbekende druppel zijn.

Natuurlijk is deze lijst niet volledig. Er zijn ook andere oorzaken voor een burn-out zoals al heel lang oud en onverwerkt zeer met je meedragen. Uiteindelijk is het vaak een combinatie van factoren.

Herken je jezelf in één of meer van bovenstaande factoren? Schaam je je misschien omdat je denkt dat je alleen van veel werken een burn-out kunt krijgen? Niet doen! Ik kan je helpen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt en/of je er weer bovenop te helpen. Mail naar lizzy@lizzismore.com dan maken we een afspraak. Wil je eerst meer over mij en mijn werkwijze weten? Kijk dan even deze video.

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )