Hoe kies ik een coach

Hoe kies ik een coach die bij mij past?

Hoe kies ik een coach die bij mij past? Ik kan mij voorstellen dat dit de eerste vraag is die bij je opkomt wanneer je op zoek gaat naar een coach. Mede omdat coaching een vrij beroep is (iedereen mag zich zo noemen) struikel je tegenwoordig over de coaches. Maar hoe weet je nu of een coach bij je past en je kan helpen bij jouw specifieke hulpvraag? Geen stress! Ik geef je een aantal tips.

Formuleer je hulpvraag

Voordat je überhaupt op zoek gaat naar een coach is het belangrijk om je persoonlijke hulpvraag helder te hebben. Waarmee wil je dat een coach jou gaat helpen? Gaat het om een persoonlijke kwestie? Heb je een werk gerelateerde vraag? Of wil je dat iemand je helpt bij de opzet van je onderneming? Wanneer je dit, zoveel als mogelijk, helder hebt wordt het al iets makkelijker om gerichter op zoek te gaan naar een coach.

Bedenk wat jij belangrijk vindt in een coach

Zodra je deelt dat je op zoek bent naar een coach krijg je (goedbedoelde) aanbevelingen en misschien zelfs wel aanbiedingen van coaches. De verleiding is dan groot om hierop in te gaan zo hoef je in ieder geval niet meer zelf op zoek. Maar is dat ook verstandig? Het feit dat je vriend(in) laaiend enthousiast is over een coach hoeft niet te betekenen dat deze coach automatisch ook bij jou past.

Bedenk dus eerst zélf wat jij belangrijk vindt in een coach voordat je eventueel deelt dat je op zoek bent. Wat verwacht je van een coach? Waar wil je dat hij/zij aan voldoet? Heb je bijvoorbeeld liever een man of vrouw? Vind je de leeftijd en ervaring van de coach belangrijk? Moet de coach in de buurt wonen of juist liever wat verder weg? Verwacht je iemand die kritisch is of vind je het fijner als een coach vooral naar je luistert? Wil je een ervaringsdeskundige of iemand met bepaalde diploma’s en/of coachtechnieken? Houd je van een zakelijke aanpak of heb je liever een wat meer persoonlijke benadering? En zo zijn er natuurlijk nog veel meer vragen die je aan jezelf kan stellen.

Wat wel goed is om je te realiseren is dat een coach, maakt niet uit welke je kiest, er nooit is om jouw probleem op te lossen. Een coach kan je helpen om je bewust te worden van bepaalde patronen. Een coach kan je inzichten geven, je leren reflecteren, je aanzetten tot actie, je ondersteunen, een luisterend oor bieden, motiveren en stimuleren. Maar uiteindelijk dien je zelf aan de slag te gaan met je hulpvraag. En dat is maar goed ook anders zou je misschien wel afhankelijk raken van je coach en dat wil niemand. Een coach helpt je dus om weer in je kracht te komen. Reikt je tools aan en jij bent degene de het in de praktijk brengt. Het is goed om je hier bewust van te zijn om teleurstelling te voorkomen.

Kijk naar de aanpak

In wat voor setting zou je het liefst gecoacht willen worden? En welke aanpak past bij jou? Vind je het fijn om in een huiselijke sfeer op een comfortabele bank te zitten tijdens je coachgesprek? Ga je liever voor een wat strakkere setting? Of ga je voor een frisse wandeling in de natuur? Deze vraag lijkt misschien een beetje onbenullig maar de sfeer en setting waarin een coachgesprek plaatsvindt hebben veel invloed op je gemoedstoestand. Als jij je ongemakkelijk voelt wordt het een stuk lastiger om je open te stellen. Dus doe vooral wat bij je past. Mijn manier van coachen is bijvoorbeeld altijd wandelend in de natuur. Als jij wandelen echt haat dan moet je dus niet bij mij zijn 😉

Kleine side note is wel dat een beetje uit je comfortzone komen nooit kwaad kan. Soms moet je dingen ook even de kans geven en je laten verrassen. De vraag is in hoeverre je uitgedaagd wil worden tijdens je coachtraject. Neem dit dus mee bij de afweging van je keuze voor een coach.

Ga op je gevoel af

Merk je dat je een beetje blijft hangen in je twijfel en hierdoor maar geen keus maakt? Plan een kennismakingsgesprek in en ga op je gevoel af. Door een kort kennismakingsgesprek ervaar je vaak meteen of er een klik is. Mogelijk is even bellen met je potentiële coach voor jou zelfs al genoeg. Natuurlijk hoef je geen vrienden te worden met je coach maar ik ben ervan overtuigd dat een goede klik nodig is voor een fijn en constructief coachtraject. Wanneer je totaal niets voelt bij een coach of misschien zelfs een bepaalde irritatie wordt het namelijk erg lastig om dingen aan te nemen.

En dan nog dit..

Een coach? Pfff! Ik ben toch niet gek?! Dit krijg ik nog steeds regelmatig te horen. Het taboe rondom coaching lijkt nog steeds een beetje te overheersen. Zonde! Voor coaching hoef je niet “gek” te zijn of een enorm issue te hebben. De enige voorwaarde is dat je je persoonlijk wil ontwikkelen. Gun jezelf een coachtraject en ervaar wat het je allemaal oplevert.

Ben je benieuwd of ik je kan helpen? Mail naar lizzy@lizzismore.com dan maken we een afspraak! Wil je alvast een (letterlijk) beeld van mij krijgen en weten wat mijn manier van coachen is? Bekijk dan deze video.

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )