druk

Als druk zijn een status wordt

Je had het je nog zo voorgenomen toen je mijmerend en volkomen ontspannen op je vakantiebedje lag: thuis ga ik het nu écht anders doen! Eenmaal thuis zit je na een paar dagen alweer in je oude patroon met dezelfde stress en hetzelfde gedrag. En jij niet alleen. Hoe kan dat toch? Het nummer één antwoord op de vraag ‘hoe gaat het met je’ is met stip ‘DRUK’. Je schaamt je bijna als jouw antwoord anders is want dan hoor je er misschien niet meer bij. Waar zijn we met zijn allen zo druk mee? En wat kun je doen als jij het nu echt anders wil?

Voor wie doe je het eigenlijk?

Ben je druk omdat je daar plezier uit haalt of omdat je het idee hebt dat dit zo hoort? Vaak volgen we, onbewust, het gedrag van de massa. Want wat de meeste mensen doen dat zal wel normaal zijn. Hierbij vergeten we soms onszelf en gaan we voorbij aan ons gevoel. Wat wil jij? Wil je graag zo druk zijn, voel je je er goed bij? Of lig je elke avond uitgeput op de bank en zou je het stiekem heel anders willen. Besef dan, hoe cliché ook, dat jij degene bent die dit gedrag in stand houdt en dus ook de enige bent die in staat is dit te doorbreken. Maar hoe?

Start met het bewust worden van je overtuigingen. Wat denk jij over druk zijn? Ben je pas goed genoeg als je altijd aan het werk bent? Wordt je pas gezien als je altijd aan het rennen bent? Als dit je innerlijke overtuigingen zijn dan is het niet zo gek dat je maar druk blijft. Realiseer je dat deze overtuigingen geen feiten zijn maar zinnen die je, door alles wat je hebt meegemaakt, onbewust hebt vastgezet in je hoofd. En inmiddels voelen als dé waarheid. Dit is de eerste stap om je huidige gedrag te kunnen doorbreken.

Waarom ben je zo druk?

Wil je voldoen aan bepaalde verwachtingen? Wil je jezelf voortdurend bewijzen? Doe je het om anderen te pleasen? Ben je bang dat je anders niet meer mee doet? Ook dit zijn allemaal overtuigingen die onbewust je drijfveren zijn geworden om maar door te gaan. En tegelijkertijd één van de triggers voor het ontstaan van een burn-out.

Als innerlijke motivatie en plezier ontbreekt en je dingen alleen maar doet om de buitenwereld tevreden te stellen dan brand je vroeg of laat op. Dus vraag je eens af: wat doe je op dit moment écht voor jezelf? Puur omdat je het leuk vindt, er plezier uit haalt en het je energie geeft. En nee, dat is niet egoïstisch. Het is hoognodig en heel gezond om dingen voor jezelf te doen. Alleen door te ontspannen en op te laden kun je er betekenisvol zijn voor anderen. Kortom, kijk eens welke taak je kan laten vallen of minder kan doen en vervang deze voor tijd voor jezelf. Gewoon omdat jij net zo belangrijk bent als de rest.

Ben je druk of voel je je druk?

Wees eens eerlijk. Als je objectief kijkt, ben je dan écht zo verschrikkelijk druk of beleef je alles vooral heel druk? Gekke vraag misschien maar soms heb je dit zelf niet eens door. Je kunt dingen zo heftig ervaren, snel overprikkeld zijn of vol in je hoofd zitten waardoor het allemaal al snel als onwijs druk voelt. Dit kan ook gebeuren na een echt drukke periode. Feitelijk neemt de drukte af maar in je hoofd blijf je hangen in de “overleven en doorgaan modus”. Je blijft je dus precies hetzelfde gedragen als toen je het daadwerkelijk zo druk had. Je hoofd zit overvol waardoor je prikkels steeds slechter kunt verwerken, minder flexibel wordt en sneller emotioneel bent.

Herkenbaar? Ga er dan eens rustig voor zitten en maak een ouderwets takenlijstje. Schrijf alles uit je hoofd en ga vervolgens je lijstje af met de vraag: wat moet er nu écht? En moet IK dit allemaal doen of kan ik ook dingen uitbesteden? Meer hierover zie je in deze video. Vaak blijkt het dan wel mee te vallen. Doe dit de komende periode elke dag en voer je taken één voor één en stap voor stap uit zonder er andere dingen naast of tussendoor te doen. Zo creëer je meer rust en overzicht.

Wat blijft er over als je minder druk bent?

Stel dat al die drukte ineens weg zou vallen. Wie ben jij dan nog? Wat moet je dan nog zeggen als mensen vragen hoe het gaat? En, misschien nog wel het engste, welke (confronterende) gevoelens komen dan naar boven? Momenteel vul je wellicht elk leeg moment op met druk zijn. Zolang je bezig blijft ga je de confrontatie uit de weg en kun je die vervelende gevoelens nog wegstoppen. Denk je. Maar die gevoelens die zijn er gewoon en die gaan hoe dan ook een uitweg zoeken. Is het niet mentaal dan wel fysiek. Sterker nog, hoe langer jij jezelf voor de gek houdt door vooral heel druk te zijn hoe heftiger en langer je gevoelens er straks uitkomen.

Herken je dit? Vul jij lege momenten op? Omdat je eigenlijk eenzaam bent, je ongelukkig voelt of andere dingen wegstopt uit angst om te voelen? Weet dan dat gevoelens erkennen en uiten ook een enorme opluchting kan zijn. Sterker nog, het is pure noodzaak wanneer je goed wil blijven functioneren.

Wie ben jij zonder al die druk(te)? Zie jij het druk hebben als een vorm van status? Als in “het gemaakt hebben”? Ben je bang dat er niets meer van je overblijft als die drukte wegvalt? Heb dan wat meer vertrouwen. Je bent zoveel meer dan iemand die altijd maar druk is. En je bent helemaal niets minder als je het iets minder druk hebt.

Ik kan het toch niet laten om je nog even een cliché vraag mee te geven: als je weet dat dit je laatste week is en je kijkt terug op je leven, ben je dan tevreden? Ben je dan gelukkig omdat je tijd vooral op is gegaan aan werken? En bijna niet aan familie, vrienden, ontspanning? Bedenk hoe jij herinnert wil worden en of je op dit moment bezig bent om die herinnering te leven? Misschien allemaal wat zwaar dit maar soms moet iets even confronterend zijn om je iets te doen realiseren.

Is dit artikel herkenbaar voor je maar kom je er zelf niet meer uit? Met slechts een aantal coachgesprekken help ik je weer op weg! Mail naar lizzy@lizzismore.com voor meer informatie of het maken van een afspraak.

 

Nieuwsbrief

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )